nasi dagang klate |
![]() |
nasi dagang tranung |
ha ni la orang dok panggil nasi dagang..sedap sungguh..kalu x dok caye ce tra nok tahu..compem namboh 4 pinggan..hehe..jom la kite tgk resepi nye jgn duk reti makang jah..hahahh
RESEPI NASI DAGANG
(bajet ramai ckit.. hurrrmmm..dlm 25 0rg la..ramai ckit boleh makn..hahaha)
NASI DAGANG

BAHAN-BAHAN :
4 cawan beras nasi dagang
1 tin (400ml) santan pekat
4-5 ulas bawang merah - dimayang
1 cm halia - hiris macam bilah mancis
1 sudu kecil halba
garam
gula
CARA-CARA :
Bersih beras dan rendam. Sekurang-kurangnya 4 jam. Saya rendam semalaman.
Ambik 1/4 tin santan. Tambahkan 1/4 cawan air untuk jadikan santan cair. 3/4 tin santan lagi jadikan sebagai santan pekat.
Masak santan pekat bersama bawang, halba, garam dan gula sehingga gula/garam hancur. Jangan biarkan terlalu lama. Nanti nasi akan rasa cepat muak.
Toskan beras. Kukus sekejap lebih kurang 5 minit. Kemudian angkat dan gaulkan dengan santan cair. Kukus semula sehingga nasi masak.
Bila nasi dah masak, angkat dan gaul pula dengan santan pekat. Kukus semula dalam 5 minit.
Bila dah siap bolehlah dihidangkan bersama gulai ikan tongkol atau kari ayam.
kuah Gulai ikan tongkol@aya
gulai ikan aya @ tongkol
BAHAN-BAHAN :
2 ekor ikan tongkol-anggaran 1kg
3-4keping asam gelugor(keping)
1 sudu kecil garam
air secukupnya
Ikan disusun dalam bekas yang sesuai , asam keping disusun dicelah-celah ikan dan dalam perut ikan . Air dituang sedikit dalam mangkuk yang disusun ikan ni . Kukus ikan sehingga masak . Simpan air rebusan ikan ni untuk diguna masa masak kuah gulai nanti .
BAHAN-BAHAN UNTUK KUAH GULAI :
4-5 santan pekat
1 peket rempah gulai ikan tongkol
10 biji cili padi
2-3 biji cili merah/cili hijau - dibelah 2
3-4 biji timun kecil - buang empulur tengah n potong
1 sudu besar kerisik
1 sudu kecil belacan-dibakar
garam dan gula secukupnya
BAHAN DIKISAR HALUS :
5 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1 1/2 inci lengkuas
1 inci halia
5 biji cili kering-direbus sampai lembut - kalau suka pedas tambah la lagi
CARA MEMASAK :
1. Panaskan minyak dalam periuk kemudian tumis bahan kisar hingga wangi. Masukkan cili kisar dan kerisik. Tumis hingga pecah minyak.
2. Masukkan 1 cawan air rebusan, santan , cili padi dan cili merah , asam gelugor , garam dan gula. Masukkan ikan tongkol tadi dan masak gulai hingga kuah pekat. Last sekali masukkan cili merah dan timun . Bila timun layu boleh la ditutup api dapur .
Acar mentah
acar timun untuk melazatkan lagi nasi dagang..haha
BAHAN-BAHAN :
Sebiji timun-dipotong
Sebiji carrot-dipotong
Sebiji bawang besar-dimayang nipis-nipis
1-2 biji cili merah - dipotong kecil-kecil
Garam , gula dan cuka secukupnya
CARA MEMASAK :
Gaulkan semua bahan sehingga cukup mesra .
kemudian hidanglah..selamat mencube(^_^)..guano gamok wei!!hahha
No comments:
Post a Comment